"Kalēju" mājas


Mājas "Kalēji". Mangaļu pagasts, tag. Trīsciems.
Jānis un Alvīne

Mans vecvectēvs Jānis Gailītis dzīvojis un strādājis Mangaļu muižā par kalēju, un kad tika nolemts muižas zemes sadalīt un pārdot, mans vecvectēvs nolēmis nopirkt Mangaļu muižas bijušo rijas ēku. Toreiz tā bijusi pussagruvusi un ļoti gara, bez jumta. 
Ņemot aizdevumu bankā 1928. gadā Jānis Gailītis šo īpašumu arī iegādājies, bet saviem mantiniekiem piekodinājis, lai nekad mūžā aizdevumu īpašuma iegādei neņemot, jo aizdevuma atlīdzināšana bijusi ļoti grūta.
Jauniegūto īpašumu Jānis atjaunojis, piemērojot to dzīvojamās mājas vajadzībām. Vienā mājas daļā dzīvojuši, bet otrā manai vecvecmammai Alvīnei bijis veikals.
Foto: Personīgais arhīvs ap 1955. g.
Foto: Personīgais arhīvs 2003.g.
Ap 2003. gadu, taisot remontu "Kalējos" tika izrakta grīda. Atklājās kaltei raksturīgie dūmvadi grīdā, ar kuriem apsildīja grīdu un līdz ar to labība žuva ātrāk. Tāpat nav nejaušs arī ēkas novietojums. Šajā vietā vienmēr ir ļoti vējains, arī šis faktors ietekmēja veicināja labāku labības žūšanu. Rijas ēka būvēta kā tālākā ēka no kungu mājas un visu pārējo ēku kompleksa, tādējādi ugunsgrēka gadījumā cenšoties pasargāt pārējās ēkas no iespējamās uguns izplatības. 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru